Καθαρισμός Δερμάτινων
Ο καθαρισμός των δερμάτινων ρούχων απαιτεί διαφορετική ειδίκευση και τεχνική από εκείνη του καθαρισμού υφασμάτινων ενδυμάτων .
Το δέρμα παραμένει ζωντανό και σαν ρούχο και γι’ αυτό είναι πολύ ευαίσθητο και δύσκολο στον καθαρισμό του.
Ο καθαρισμός του είναι χρονοβόρος και με αρκετό ρίσκο σε πολλές περιπτώσεις . Το δέρμα για να καταλήξει στην τελική του μορφή κατά τη διαδικασία της βυρσοδεψίας εμπλουτίζεται με λάδια και βάφεται .
Με τη λίπανση αυτή και τη βαφή που γίνεται, καλύπτονται σχεδόν όλες οι ατέλειες του δέρματος (νεύρα, τυχόν μαχαιριές κατά την αφαίρεσή του). Κατά το καθάρισμα τα λάδια αυτά διαλύονται και οι τυχόν ατέλειές του έρχονται στην επιφάνεια .
Εδώ καλείται ο επαγγελματίας καθαριστής με τη διαδικασία της επαναλύπανσης να το επαναφέρει στην αρχική του κατάσταση.
Το καστόρι, το σουέτ ή το σαμουά έχουν ένα κοινό πρόβλημα :
Το χρώμα τους – οι βαφές (ειδικά τα ελεκτρίκ χρώματα ) είναι πολύ ευαίσθητες και σχεδόν πάντα κατά τον πρώτο καθαρισμό χάνουν λίγο έως πολύ χρώμα.
Τα γλασέ δέρματα (χωρίς πέλος-έχουν λεία επιφάνεια) γενικά έχουν λιγότερα προβλήματα και είναι αυτή η κατηγορία όπου η ποιότητα της βαφής είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική .
Για την καλή συντήρηση των δερμάτινων ενδυμάτων θα πρέπει να έχετε υπόψη τα παρακάτω :
1. Ο πιο εύκολος λεκές με την πάροδο του χρόνου τείνει να γίνει ανεξίτηλος. Λεκέδες όπως: καφέδες, μούχλα, μελάνι, κιτρινίλες από ντουλάπα, λάδι από βαφτίσια, κολόνια, κόκκινο κρασί, φάρμακα, μπογιές, βαφές μαλλιών, ποτά, κόκα κόλα αποτελούν εξαιρετικά δύσκολες περιπτώσεις για καθάρισμα.
2. Με μια μαλακή βούρτσα χτενίστε συχνά το πέλος του σουέτ απομακρύνοντας έτσι επιφανειακούς λεκέδες . Με ένα υγρό πανί καθαρίστε επιφανειακά τα λεία δέρματα.
3. Μην προσπαθήσετε να αφαιρέσετε μόνοι σας δύσκολους λεκέδες (καφές , ποτό κτλ. ) γιατί θα έχετε μη αναστρέψιμα αποτελέσματα.
4. Άν το δερμάτινό σας βραχεί, αφήστε το να στεγνώσει φυσιολογικά μόνο του στον αέρα. Ποτέ μην το εκθέσετε σε πηγή θερμότητας.
5. Μην ξεχνάτε ότι πρέπει να καθαρίζεται τα δερμάτινα στο τέλος της σαιζόν και όχι στην αρχή της επόμενης γιατί έτσι οι λεκέδες οξειδώνονται και τείνουν να γίνουν ανεξίτηλοι. Πρέπει να καθαρίζονται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο . Φυλάξτε τα δερμάτινα και όλα σας τα ρούχα σε δροσερό και αεριζόμενο μέρος, σε υφασμάτινες θήκες και ποτέ σε νάιλον.